چه کار کنیم در دوران بارداری ریزش مو نداشته باشیم

ریزش مو در دوران بارداری یکی از نگرانی‌های مادران است که گاهی به دغدغه و حتی استرس تبدیل می‌شود. در مجموع اگر باردار هستید و ریزش مو دراید؛ ممکن است تعجب کنید که آیا به بارداری ارتباطی دارد یا نه؟ واقعا مشکل دقیقا کجاست و آیا مشکل زمینه‌ای وجود دارد ؟

در این مقاله قصد داریم به ریزش مو در دوران بارداری و روش‌های پیشگیری از آن بپردازیم تا یک بارداری آسوده با حفظ زیبایی خود را داشته باشید.

ریزش مو در دوران بارداری

قبل از اینکه به روش‌های پیشگیری یا اصلا علت ریزش مو در این دوران بپردازیم، باید، این سوال را بپرسیم که اصلا ریزش مو در دوران بارداری امری طبیعی است یا نه؟

به طور کلی ممکن است در دوران بارداری زنان باردار با تغییرات سطح هورمون از جمله هورمون استروژن مواجه شوند. یعنی ممکن است با ریزش مو مواجه شوند یا عده‌ای برعکس امکان دارد با براق شدن و پرپشت شدن مو رو به رو شوند. این موضوع به افزایش سطح استروژن بر می‌گردد که فولیکول رشد مو را تحریک می‌کند و همانطور که گفته شد برخی هم ممکن است با ریزش مو در دوران بارداری و حتی بعد از بارداری آن هم به دلیل استرس‌های  هورمونی مواجه شوند. اگر این ریزش مو به حدی است که نگران کننده است و بیش از حد طبیعی است، باید با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

آیا ریزش مو نشانه بارداری است

دقت داشته باشید که ریزش مو معمولا بعد از بارداری است و نباید آن را دلیل بر بارداری دانست. بنابراین اگر در اوایل بارداری  ریزش مو برای شما اتفاق افتاده است، بیشتر به خاطر استرس یا همان تغییرات هورمونی است.

این موضوع را هم در نظر بگیرید که موهای شما یک چرخه طبیعی دارند، یعنی تقریبا ۹۰ درصد آن‌ها در حال رشد هستند و ده درصد آن‌ها در حال استراحت هستند. موهای در حال استراحت هر ۲ تا ۳ ماه یکبار می‌ریزند و فضایی جدید را برای رشد موهای جدید  فراهم می‌کنند. بنابراین ریزش مو مداوم در حال اتفاق افتادن است و نباید آن را موضوع حاد یا جدی در نظر بگیرید.

ریزش مو در سه ماهه اول

ریزش مو در دوران بارداری و مخصوصا سه ماهه اول بیشتر به خاطر استرس و هورمون‌هایی است که در حال تغییر و تحول هستند.

سه ماهه اول یک زمان تقریبا استرس‌زا است زیرا هورمون‌ها برای سازگاری با کودک  در حال رشد در حال تغییر هستند. همین استرس موجب می‌شود که بیش از ۳۰ درصد موها وارد فاز استراحت شوند، این بدان معنی است که اتفاقا شما می‌توانید موهای بیشتری را روی سر خود رویت کنید. این موضوع در سه ماه اول بارداری یا در ابتدای سه ماهه دوم دیده می‌شود. البته متناسب با بدن هر مادری متفاوت است که در ابتدای مقاله بدان اشاره کردیم. ریزش مو در دوران بارداری مرتبط با تغییرات هورمونی جای نگرانی نیست؛ زیرا بعد از ۶ ماه به حالت اول خود بر می‌گردد.

دیگر عوامل ریزش مو در دوران بارداری

سوال دیگری که بسیاری از مادران می‌پرسند این است که چه دلایل دیگری وجود دارد که موجب ریزش مو در دوران بارداری می‌شود و از نظر پزشکی طبیعی است و جای نگرانی نیست.

دلیل دیگری که موجب می‌شود، مو درگیر ریزش شود، فشاری که به صورت مکانیکی به فولیکول مو وارد می‌شود. مثل وقتی که مادران موهای خود را دم اسبی می‌بندند، یا اکستنشن می‌کنند یا هر نوع آرایش یا رنگی که موجب آسیب به بافت مو می‌شود. این موارد تا حدودی طبیعی هستند و به بافت مو آسیب می‌رسانند که ریزش مو را نه فقط در مادران بلکه در سایرین ایجاد می‌کند.

فراموش نکنید که فشار به مو و با شدت رفتار کردن با موها ایجاد آلوپسی می‌کند یا کچلی سکه‌ای را به وجود خواهد آورد. بنابراین سعی کنید نه فقط در دوران بارداری مدل موهای خود را در طول روز تغییر دهید و در یک حالت قرار ندهید تا از فشار بر روی فولیکول مو پیشگیری کنید و  از ریزش مو جلوگیری شود.

سایر علل ریزش مو در دوران بارداری

ریزش مو در دوران بارداری ممکن است علل دیگری داشته باشد که تا قبل از بارداری به آن توجه نداشته‌اید و اکنون با بارداری و به هم خوردن تنظیم هورمون‌ها تشدید یافته است و ریزش مو را بیشتر از حالت قبل رویت می‌کنید.

داشتن تیروئید پرکار یکی از دلایلی است که موجب این امر می‌شود. همچنین تیروئید کم کار که تقریبا سه درصد از زنان را در دوران بارداری درگیر می‌کند. لبته این نوع تیروئید که با ریزش مو  همراه است، بعد از بارداری از بین می‌رود.

بنابراین اگر مشکوک به مواردی مثل حساسیت به سرما، یبوست ، افزایش وزن و همچنین خستگی شدید هستید، حتما با پزشک صحبت کنید تا با تجویز  دارو از این علائم و ریزش مو در دوران بارداری پیشگیری کند.

کمبود آهن یکی دیگر  از دلایل شایع هست که بدن مادر بیش از ماه‌های دیگر به آهن احتیاج دارد، بنابراین کمبود آن می‌تواند به ریزش مو هم منجر شود.

ریزش مو در دوران بارداری می‌تواند به خاطر یک بیماری خود ایمنی همچون  سندرم تخمدان پلی کیستیک یا الگوی ریزش مو ارثی هم باشد.

مراجعه به پزشک

از آنجایی که بیشتر مشکلات مربوط به ریرش مو در این دوران مرتبط به استرس و عدم تعادل هورمون‌ها می‌باشد، بهترین کار مشورت با پزشک متخصص زنان و زایمان است.

پزشک اگر نیاز باشد برای شما دارو تجویز می‌کند در غیر اینصورت شما را در خوردن غذاهای سازگار با بدن شما راهنمایی خواهد کرد.

مصرف غذاهای مناسب

در دوران بارداری نمی‌توان یک دستور غذایی کلی به تمامی زنان باردار پیشنهاد داد.

اما از آنجایی که مشکلات کمبود آهن می‌تواند یکی از دلایل ریزش مو باشد، باید تخم مرغ، دانه‌های روغنی، ماهی، سبزیجات و میوه‌جات را در برنامه غذایی خود داشته باشید.

نتیجه :  ریزش مو در دوران بارداری

دوران بارداری یکی از دوران خاطره‌انگیز مادران است که در کنار شیرینی خاطرات گاهی استرس‌زا هم می‌باشد. بخشی از این استرس‌ها به خاطر به هم ریختن هورمون‌های بدن است تا پذیرای جنین در حال رشد باشد. وقتی هورمون‌ها در شدت  و تولیدشان تغییر و تحول ایجاد می‌شود؛ موجب تغییراتی در بدن مادر  می‌شوند. این تغییرات را می‌توان به صورت ریزش مو در دوران بارداری مشاهده کرد.

البته تغییر هورمون‌ها همیشه موجب ریزش مو نمی‌شود و این موضوع در بدن هر مادری متفاوت است. ممکن است افزایش هورمون استروژن در بدن بر فولیکول رشد تاثیر بگذارد و باعث افزایش رشد و حتی براق شدن موها شود. نه تنها به هم ریختن هورمون‌ها و استرس بارداری در دوران بارداری بر ریزش مو تاثیر دارند، بلکه سایر بیماری‌های زمینه‌ای مثل تیروئید کم کار یا پرکار، کمبود آهن یا سندرم پلی کیستیک بر ریزش مو در دوران باردرای تاثیر  گذار هستند.

 

 

نوشته چه کار کنیم در دوران بارداری ریزش مو نداشته باشیم اولین بار در مجله پزشک برتر. پدیدار شد.

متن دیدگاه‌ها

mood_bad
  • هیچ نظری ثبت نشده است.
  • یک نظر ارسال کنید