به گفته بسیاری از متخصصین کرونا پس از آلوده شدن به ویروس کووید-۱۹، بسیاری از مبتلایان تا هفتهها یا ماهها نمیتوانند به تنفس عادی خود بازگردند. سویههای مختلف ویروس کرونا میتوانند از جهات مختلف به ریهها آسیب بزنند و منجر به مشکلات تنفسی شوند. متخصصین کرونا و بیماریهای عفونی معتقدند، عملکرد ریه به ویژه پس از یک دوره شدید درگیری با این بیماری محدود میشود.
طبق یک مطالعه انجام شده در نوامبر ۲۰۲۰ در بریتانیا از ۳۸۴ بیمار کرونایی که از بیمارستان مرخص شده اند، ۵۳ درصد حتی پس از گذشت سه ماه همچنان از تنگی نفس رنج میبرند. در صورت تجربه یک دوره شدید کووید-۱۹، ریهها میتوانند به حدی آسیب ببینند که بدن دیگر نتواند اکسیژن کافی را از هوا جذب کند.
یک متخصص کرونا تایید میکند: “بیماران مبتلا به کووید-۱۹ شدید، اغلب نارسایی ریه بسیار شدید دارند.” تخریب گسترده ساختار ریه آنها نیاز به تهویه تهاجمی یا حتی درمان ECMO در یک دوره زمانی طولانی دارد. متاسفانه این شرایط با نرخ بسیار بالای مرگ و میر در حدود ۵۰ درصد همراه است.
مطالعه یک تیم تحقیقاتی نشان داد که در نارسایی شدید ریه ناشی از کووید-۱۹، آلوئولها تا حد زیادی تخریب میشوند و بافت ریه زخمی میشود و آن را ضخیمتر و غیر قابل ارتجاع میکند. این بازسازی بافت به عنوان فیبروز نیز شناخته میشود. در این حالت در تصاویر توموگرافی کامپیوتری، ریهها که معمولاً تا حد زیادی تیره به نظر میرسند، با خطوط و نقاط روشن خود مانند یک اسفنج دیده میشوند. واکنش نادرست ماکروفاژها، سلولهای پاک کننده سیستم ایمنی بدن ما، میتواند تا حدودی مسئول این واقعیت باشد که بافت ریه به شدت آسیب ببیند.
یک متخصص کرونا توضیح میدهد: «با ابتلا به کووید-۱۹، نارسایی ریه معمولاً در هفته دوم یا سوم پس از شروع علائم ایجاد میشود. درست زمانی که بار ویروسی تقریبا کاهش مییابد. این مسئله نشان میدهد که تکثیر کنترل نشده ویروس منجر به نارسایی ریه نمیشود؛ بلکه واکنشهای پاییندستی، مانند واکنشهای سیستم ایمنی، نقش موثری در این امر دارند.
بهتر است برای جلوگیری از شدت بیماری و درگیری ریه، در روزهای ابتدایی ابتلا به ویروس به دنبال یک متخصص کرونا برای پیگیری روند درمان خود باشید.
بر اساس تصاویر CT، متخصصین کرونا معتقدند جای زخم ریه پس از غلبه بر این بیماری قابل ترمیم است. در بیماران کووید-۱۹ که تحت درمان با ECMO قرار گرفته اند، تراکمها به تدریج برطرف میشوند. با این حال، در برخی موارد، جای زخم قابل توجهی باقی میماند. در این مورد محققان میخواهند با جزئیات بیشتری بررسی کنند که کدام فرآیندهای سلولی منجر به پسرفت چنین فیبروزی میشود.
هدف این است که در وهله اول درباره نحوه جلوگیری از زخم شدن بافت ریه اطلاعات بیشتری بدست آید. نکته قابل توجه دیگر این است که کرونا ویروسها باعث ایجاد التهاب میشوند. تنگی نفس پس از عفونت کرونایی میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. طبق یک مطالعه بینالمللی از ۱ آگوست ۲۰۲۰، مشخص شده است که ویروسهای کرونا میتوانند باعث التهاب در سراسر بدن و در هر سلول منفرد شوند. آنها به دیوارههای سلولی رگهای خونی حمله میکنند. در این بیماری سلولهای اندوتلیال در ریهها، که به طور معمول رگهای خونی را مانند نوعی سد میپوشانند، تحت تأثیر قرار میگیرند.
این مانع در کووید-۱۹ شدید عملکرد خود را از دست میدهد که در نهایت منجر به نارسایی ریه میشود. از این رو، تخریب بافت ریه در موارد شدید کووید-۱۹ مستقیماً ناشی از تکثیر ویروس در سلولها نیست.
التهاب در تک تک سلولهای بدن- ابتلای به کرونای شدید
پزشکان متخصص کرونا در طی تحقیقات مختلف متوجه شده اند که در بیماران کووید، اندازه و سفتی گلبولهای قرمز و سفید خون گاهی در طول ماهها تغییر کرده است. واضح است که در جریان یک بیماری، گردش خون اغلب مختل میشود و در این صورت انسداد عروقی خطرناکی ممکن است رخ دهد. همچنین انتقال اکسیژن در خون تنها به میزان محدودی انجام میشود. دانشمندان مرکز ماکس پلانک چهار میلیون سلول خونی را از افراد مبتلا به بیماری حاد، بهبود یافته و سالم مورد بررسی قرار دادند.
یافتههای این پژوهش نشان میدهد، اندازه و تغییر شکلپذیری گلبولهای قرمز خون در افراد بیمار بیشتر از افراد سالم تغییر میکند. این مسئله نشان دهنده آسیب به سلولهای خونی است. همچنین افزایش خطر انسداد عروقی و آمبولی در ریهها را توضیح میدهد. جالب است که گلبولهای سفید خون در بیماران مبتلا به کرونا به طور قابل توجهی نرمتر بودند. این میتواند نشان دهنده واکنش ایمنی قوی باشد.
سخن پایانی: به گفته بسیاری از پزشکان متخصص کرونا پس از آلوده شدن به ویروس کووید-۱۹، بسیاری از مبتلایان تا هفتهها یا ماهها نمیتوانند به تنفس عادی خود بازگردند. بیماران باید توجه داشته باشند به هنگام درگیری بهتر است در هفته اول برای درمان قطعی و عدم پیشرفت بیماری به نزد پزشک کرونا بروند. انجام اقدامات دیر هنگام جهت بهبودی بیمار باعث تشدید بیماری کرونا و علائم آن میتواند بیمار را در سطح وخیم تری از بیماری قرار دهد.
منبع:healthline.com
نوشته متخصصین کرونا چگونه درگیری ریه و مشکلات پس از آن را درمان می کنند؟ اولین بار در مجله پزشک برتر. پدیدار شد.